This proposal has been suspended indefinitely. More information here.

The Plan

Currently, Airdrie’s downtown is predominately defined by one and two storey retail strip plazas, set back from Main Street behind parking lots. Nothing special. Nothing memorable. That is about to change. There’s great potential in this space.

Large, well located sites

Well-positioned along Main Street. A destination for shopping, entertainment and business in Airdrie. The average lot depth of 90 to 110 metres offers generous space for large buildings and opportunities. The rectangular parcels allow for efficient site planning.

Revitalized Main Street

A rare opportunity to redevelop a section of Main Street. Strengthening the identity of our City and creating placemaking opportunities. Creating a streetscape that signals the presence of the Square with a ceremonial landscape defined by a central median, wider pedestrian sidewalks, rows of trees, bicycle lanes and distinctive light standards with banners.

Street-oriented development

A catalyst for change for the surrounding properties. With a pedestrian-focused environment and moving active retail to the street edge, The Square will change the character of downtown and encourage redevelopment by the private sector to respond with similar street-related buildings.

Pedestrian and open space connections

Encouraging active transportation downtown. The Square is close for pedestrians in neighboring residential areas and easy to reach through the community’s trail system. These connections will strengthen the retail base and bring neighbours to the library and civic plaza.

Design Principles

The AMSQ Board (Council members and two City employees) gave clear direction for this project.

  • Retain as much of the existing Civic Centre as possible
  • Look for synergies and connections between the library and the Civic Centre
  • Create a Civic Plaza that can accommodate civic gatherings and is animated year-round
  • Strengthen Main Street by maximizing active frontages
  • Minimize the effect of surface parking on the Civic Centre
  • Strengthen connections to the neighbourhood
  • Minimize the impact of moving and construction

Reimagined

Existing
Existing
Phase 1
Phase 1
Phase 2
Phase 2
Phase 3
Phase 3
Phase 4
Phase 4